expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

luni, 2 februarie 2015

Titularizarea 2015 - cu literatura la pachet sau...fără?

În ultima vreme mă confrunt cu din ce în ce mai multe nelămuriri legate de structura subiectelor la examenul de titularizare de anul acesta. Va fi doar metodică, la fel ca până acum? Sau revin literatura și gramatica?
După lunga strădanie de a parcurge cele 100 de pagini din ambele metodologii (2014 și 2015), am constatat că există o deosebire între cele două metodologii din care am putea înțelege că vor reveni literatura și gramatica.
Astfel, în Metodologia 2014, la capitolul al IX-lea, „Organizarea și desfășurarea concursului național pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante/rezervate în învățământul preuniversitar”, Secțiunea 1, articolul 3, apar următoarele: „Concursul național de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate constă în probă practică sau inspecție specială la clasă în profilul didactic solicitat și probă scrisă din DIDACTICA SPECIALITĂȚII, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educației naționale, conform art. 254, alin. (8) din Legea nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare.”
În Metodologia 2015, la același capitol, este menționat: „Concursul național de ocupare a posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate constă în probă practică sau inspecție specială la clasă în profilul didactic solicitat și probă scrisă, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educației naționale, conform art. 254, alin. (8), lit. a) din Legea nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare.”
Prin urmare, partea cu „didactica specialității” nu mai există anul acesta.
Dacă înainte știam că trebuie să ne concentrăm atenția asupra metodicii limbii engleze, anul acesta suntem în ceață. Ne poate lumina cineva înainte de încercarea mea de a mă lămuri la inspectorat? 

26 de comentarii :

  1. Eu am citit art. 254, alin. (8), lit. a) din Legea nr.1/2011 și este menționat următorul amănunt care mă duce cu gândul că nu s-a schimbat nimic față de anul trecut: "proba practică sau inspecția specială la clasă și proba scrisă din didactica specialității la angajarea personalului didactic cu contract individual de munca...".

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara! Dupa 5 ani de la terminarea facultatii de litere, m-am hotarat sa incerc examenul de titularizare, dar as vrea sa cer lamuriri cu privire la metodologie, si anume:vor mai fi subiecte de literatura si gramatica? ma intereseaza, cu precadere, literatura... In ceea ce priveste metodica, cu ce carte ar trebui sa incep? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, si eu am citit tot in art. 254, alin. (8), lit. a) din Legea nr.1/2011 urmatorul paragraf "...probă scrisă din didactica specialităţii, potrivit programelor specifice pentru concurs" deci am dedus ca nu s-a schimbat nimic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, Ruxandra. Un site util, meritati toate laudele pentru efortul depus. Felicitari!
    As dori sa aflu si eu daca, pana la urma, se reintroduc literatura si gramatica la titularizare (engleza). Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Vă mulțumesc pentru laude!
      Le mulțumesc și utilizatorilor Anda și Inovație în educație media pentru postările lor extrem de utile legate de Legea nr.1/2011. Conform acesteia, examenul de titularizare rămâne și anul acesta tot din metodică. :)

      Ștergere
  5. Buna , Ruxandra.Am si eu o rugaminte,am incercat sa descarc cartile din lista dar nu am reusit.Am mare nevoie de ele pt concursul de titularizare la engleza;adresa mea este ghitabianca60@yahoo.ro Te apreciez foarte mult si iti raman recunoscatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună! Îți mulțumesc pentru aprecieri! :) Ți-am trimis acum cărțile pe care le am pentru titularizare. Spor!

      Ștergere
    2. Buna! As avea aceeasi rugaminte, daca se poate sa imi trimiti materialele pentru titularizare la engleza la a.olteanu1985@yahoo.com
      Multumesc anticipat! Adrian

      Ștergere
    3. Buna Ruxandra, am si eu acceasi rugaminte, daca ai putea sa imi trimiti cartile pentru titularizare la adresa cosminiulianpop@yahoo.com. Multumesc tare mult.

      Ștergere
    4. Buna, Ruxandra! Ai putea sa-mi trimiti si mie cartile pentru titularizare, te rog mult! Adresa mea este deea_everytime@yahoo.com
      Multumesc mult! Andreea

      Ștergere
    5. Buna ziua! Am terminat Facultatea de Litere, specializarea Romana-Engleza, anul acesta. Mi-am depus dosarul pentru titularizare pe engleza, dar nu prea stiu ce anume ar trebui sa invat pentru examen. Ma puteti ajuta, va rog, cu informatii sau cu materiale? Adresa mea este ana_ion22@yahoo.com. Va multumesc!

      Ștergere
  6. THANK YOU!Cand le-am vazut am facut ochii mari si imi tot repetam ca nu se poate asta.Iti multumesc din suflet si un sincer 'LA MULTI ANI!'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multă plăcere! Să fie de folos! :) La mulți ani și ție și o primăvară frumoasă, cu mult soare! :) Succes!

      Ștergere
    2. Buna! Ai pure a te rig sa-mi trimiti si mie materialele pentru titularizare limba engleza? Adresa mea este patrascu.ana92@yahoo.com. Multumesc anticipat! O zi frumoasa!

      Ștergere
  7. Buna ziua. Am citit postarile anterioare despre introducerea literaturii si a gramaticii la examenul de titularizare, dar tot nu sunt lamurit. Pe siteul titularizare.edu.ro, la programele pentru concursul din 2015 la limba engleza, este afisata programa din 2010, care, pe langa tematica pentru metodica predarii limbii engleze, mai contine si tematica stiintifica ( domenii tematice - termeni si concepte in plasarea textului in context istoric si cultural : curente si genuri literare ). Te rog frumos Ruxandra sa imi trimiti si mie cartile pentru titularizare la limba engleza la adresa vladoiuteo@yahoo.com. Multumesc! Sa aveti o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, multumesc Ruxandra pentru materialele trimise. Doi, in programa intra si literatura, cine doreste sa vada programa imi poate scrie un e-mail la a.olteanu1985@yahoo.com

      Ștergere
    2. Cu multă plăcere! :) Să-ți fie de folos!
      În programă a intrat tot timpul și literatura, chiar dacă nu s-a dat. Programa a rămas cam aceeași din anul 2010 până acum. Pe site-ul oficial al Ministerului Educației, dedicat examenului de titularizare 2015 (titularizare.edu.ro/2015/), pot fi descărcate toate programele pentru examenul de anul acesta. După deschiderea documentului, constatăm că încă scrie pe prima pagină „București 2010”. :)) Și când am dat eu titularizarea, acum ceva ani, programa arăta la fel, cu toate că eu am dat numai metodică; literatură am dat doar la definitivat. Ea este acolo, alături de Elementele de construcție a comunicării și Metodica predării limbii engleze, pentru că se presupune că un profesor care dorește să se titularizeze trebuie să aibă un set de cunoștințe din toate aceste domenii. Problema este însă cum vor arăta subiectele anul acesta...

      Ștergere
  8. Buna seara. aveti un site foarte util pe care ma bucur tare mult ca l-am gasit. Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri cu privire la cateva aspecte.
    1. Anul trecut am dat titularizarea la Limba si Literatura Romana si am luat 7.00 la proba scrisa si 9 la proba practica. Anul acesta vreau sa incerc sa dau examen la Limba Engleza. Oare daca nu ajung la examen sau daca predau subiectele in prima jumatate de ora imi ramane valabila nota de anul trecut de la Limba si Literatura Romana?
    2. In dreptul catorva posturi de engleza disponibile, la coloana detalii apare scris un G. Care este oare semnificatia acestei litere.
    3. Ma puteti ajuta si pe mine cu niste materiale pentru a invata literatura si gramatica la limba engleza? Mentionez ca nu prea stiu cu ce sa incep. Adresa mea de mail e rotaru_georgeta@yahoo.com .
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se da pana la urma literatura si gramatica? Ruxandra faci un lucru minunat pt prof de lb engleza. Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult! :)
      Da, până la urmă se dau literatura și gramatica. Am afișat și eu acum modelul de subiect postat de edu.ro.

      Ștergere
  10. Buna seara. Am vazut ca s-a afisat un model de subiect pentru titularizare la Lb Engleza. Eu l-am vazut pe facebook. Se pare ca a fost afisat pe subiecte.edu.ro. Se pare ca pana la urma vor fi si subiecte de gramatica si de literatura :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara. Intr-adevar, subiectele vor contine pe langa metodica gramatica si literatura. Puteti descarca modelul de aici:
    http://subiecte.edu.ro/2015/titularizare/modeledesubiecte/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara! Vă mulțumesc mult pentru informația legată de afișarea modelelor de subiecte. Postez și eu acum.
      O seară frumoasă!

      Ștergere
  12. Am avea o întrebare dacă îmi puteți ajuta... Acuma sunt pe post cu 19 ore la o școală ca suplinitor. Postul este scos acum titularizabil dar eu încă nu am definitivatul. Sunt înscrisă acum la examen și am nota de titularizare peste 8. Pot să mă titularizez pe post și fără def cu condiția ca voi avea examen reușit sau trebuie să mă duc neapărat la examenul de titularizare? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara! Va rog frumos, tot incerc sa aflu daca/cum se poate reintra in invatamant in urmatoarea situatie: am sustinut examen de titularizare in 1998, dupa ce am terminat facultatea (engleza A), mi-am luat un post la un liceu teoretic din sectorul 3, unde am predat doar un an, dupa care mi-am dat demisia. De atunci nu am mai predat in invatamantul de stat. Ce examen trebuie sa dau ca sa pot preda din nou? Am modulul psihopedagogic efectuat facultate si un master in metodica predarii limbii engleze. Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  14. Programa nu o mai schimbati?De zeci de ani materie identica.Suntem in era digitala,cred ca s ar putea schimba multe.

    RăspundețiȘtergere